9 Μαΐ 2020

Εβίτα Φράγκου: Ποια είναι η 35χρονη ερευνήτρια που έγινε το δεξί χέρι του Σωτήρη Τσιόδρα.

Εβίτα Φράγκου: Ποια είναι η 35χρονη ερευνήτρια που έγινε το δεξί χέρι του Σωτήρη Τσιόδρα. Η Παρασκευή (Εβίτα) Φράγκου είναι επιστήμονας και έχει λάβει πολλές διακρίσεις. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει εστιάσει στο κλινικό και ερευνητικό έργο της Παθολογίας και των Λοιμώξεων.


Η 35χρονη γιατρός από τον περασμένο Νοέμβριο είναι συνοδοιπόρος των επιστημόνων της Δ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Αττικόν. Η κ. Φράγκου βρίσκεται στη Δ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική ως ακαδημαϊκή υπότροφος με γνωστικό αντικείμενο ‘Παθολογία – Μονάδα Λοιμώξεων’ τους τελευταίους πέντε μήνες – αυτή ήταν η διάρκεια της σύμβασης εργασίας της, όπως ορίστηκε από τη συνέλευση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών τον περασμένο Νοέμβριο.

Από τις 20 Απριλίου 2020, το αντικείμενό της είναι στοχευμένο στην αντιμετώπιση του κορονοϊού SARS-CoV-2 – Στη νέα απόφαση της συνέλευσης της Ιατρικής Σχολής αναφέρεται «για τις ανάγκες υποστήριξης του Επιστημονικού Υπευθύνου Σωτήρη Τσιόδρα, καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Δ’ Παθολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο ‘Αττικόν’ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού». Ακαδημαϊκή υπότροφος Τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) προκήρυξε την πλήρωση μιας θέσης ακαδημαϊκού υποτρόφου για τις ανάγκες υποστήριξης του κ. Τσιόδρα στο Αττικόν. Ως γνωστικό αντικείμενο της θέσης αναφερόταν η Παθολογία, ενώ οριζόταν πλήρης απασχόληση σε κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο στη Δ’ Παθολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Αττικόν. Η κ. Φράγκου είχε κάνει την ιατρική της ειδίκευση στο Νοσοκομείο Αττικόν.

 Από το 2014 έως το 2018, ήταν επιμελήτρια στην κλινική, ολοκληρώνοντας παράλληλα την ειδικότητά της στην Παθολογία. Στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ εκπονεί πλέον και τη διδακτορική της διατριβή με αντικείμενο τις λοιμώξεις. Στο πλαίσιο αυτό έχει καθημερινή παρουσία στο νοσοκομείο, όπου και θα παραμείνει έως και τις 31 Ιουλίου, οπότε και ολοκληρώνεται η νέα της σύμβαση ως ακαδημαϊκού υποτρόφου.

 Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι ακαδημαϊκοί υπότροφοι μπορεί να είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, υποψήφιοι διδάκτορες ή επιστήμονες με εξαιρετική τεχνική εμπειρία. Οι θέσεις χρηματοδοτούνται από πόρους που εξασφαλίζει το Τμήμα ή από πόρους από ΝΠΙΔ και οι επιστήμονες προσλαμβάνονται με συμβάσεις ανάθεσης έργου. Για τη συγκεκριμένη θέση, κατά πληροφορίες, υποβλήθηκαν τη Δευτέρα 13 Απριλίου εννέα αιτήσεις.

Τα τυπικά κριτήρια της προκήρυξης αλλά και τα ουσιαστικά, ότι δηλαδή οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν Ειδικότητα Παθολογίας με ειδικό ενδιαφέρον στις Λοιμώξεις, και κυρίως στις Ειδικές Λοιμώξεις, όπως αυτά αποδεικνύονται από το βιογραφικό και την προϋπηρεσία τους σε Μονάδα Λοιμώξεων, αξιολογήθηκαν από τον καθηγητή κ. Τσιόδρα.

 Ο κ. Τσιόδρας αξιολόγησε τις αιτήσεις και υπέβαλε εισήγηση με τον πίνακα κατάταξης των υποψηφίων προς το Ειδικό Επταμελές Όργανο της Επιτροπής Ερευνών και Διαχείρισης του ΕΚΠΑ, την οποία παράλληλα κοινοποίησε προς τον διευθυντή της Δ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής, Δημήτριο Μπούμπα. Το δικαίωμα των υποψηφίων για ένσταση δεν ασκήθηκε και ο πίνακας κατάταξης οριστικοποιήθηκε, με την κ. Φράγκου να καταλαμβάνει την πρώτη -και μοναδική- θέση βάσει της μοριοδότησης. Το αντικείμενό της συσχετίζεται με τον κορονοϊό, έναν ιό-πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα.

Ως ακαδημαϊκός υπότροφος η κ. Φράγκου έχει την ευθύνη: α) της παρακολούθησης σε καθημερινή βάση των ασθενών της Μονάδας Λοιμώξεων και στο τμήμα νοσηλείας των ασθενών με λοιμώξεις, β) συμμετοχή σε διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες με θέμα λοιμώξεις (καταγραφή ασθενών, μέτρηση εργαστηριακών παραμέτρων, παρακολούθηση αντιμικροβιακής αγωγής) και γ) τη διδασκαλία φοιτητών της Ιατρικής Σχολής για θέματα λοιμώξεων. Συνάδελφοί της δηλώνουν με βεβαιότητα ότι το έργο της αυτή την περίοδο στο Αττικόν αποτελεί έναν μόνο σταθμό σε μια επιστημονική πορεία που προβλέπεται μακρά και γόνιμη.

 Αριστούχος Αυτή την πορεία διανύει σταθερά και αποφασιστικά τα τελευταία δέκα χρόνια, μετά την αποφοίτησή της από την Ιατρική Σχολή Πάτρας. Λόγω της αγάπης και της προσήλωσης στον στόχο της, η αριστούχος φοιτήτρια που διάβασε τον όρκο του Ιπποκράτη, καθώς πήρε το πτυχίο της με βαθμό 8,12. Η αριστεία της επιβραβεύτηκε με υποτροφίες ήδη από τη σχολική της ζωή, από την περίοδο που φοιτούσε στο Λύκειο του Μαρκόπουλου Αττικής, όπου και μεγάλωσε.

 Ως αριστούχος των Πανελληνίων είχε πάρει υποτροφία από την τράπεζα Eurobank, ενώ τη διδακτορική της διατριβή για τις λοιμώξεις την εκπονεί ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). «Σε ό,τι αφορά τη σταδιοδρομία μου, ο απώτερος και μακροπρόθεσμος στόχος είναι να γίνω ένας επιτυχημένος πανεπιστημιακός δάσκαλος, ειδικά στο αντικείμενο της Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Θα ήθελα τα πορίσματα της δικής μου ερευνητικής εργασίας να αποδειχτούν χρήσιμα και να επηρεάσουν τόσο την προσωπική μου κλινική πρακτική όσο και αυτή των συναδέλφων μου. Ιδανική για εμένα θα ήταν μια θέση η οποία να περιλαμβάνει εξίσου ερευνητικά και διδακτικά καθήκοντα.

Πιστεύω ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εξακολουθήσω να έρχομαι αντιμέτωπη με ερευνητικά ζητήματα, τα οποία έχουν πραγματικό και χειροπιαστό κλινικό αντίκτυπο. Ονειρεύομαι ότι η ερευνητική εργασία μου θα είναι παγκοσμίου επιπέδου ως προς την ποιότητα και την επιρροή της στο πώς θα αξιολογούμε και θα αντιμετωπίζουμε στο μέλλον βαριά νοσήματα», περιγράφει η ίδια στο βιογραφικό της τους στόχους της. Για να τους υπηρετήσει έχει αφιερώσει πολλές ώρες και σε κλινικό έργο και σε έρευνα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της πήρε υποτροφία για το «ΥΓΕΙΑ» και στη συνέχεια ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, τις οποίες ολοκλήρωσε το 2016. Ακολούθησε μια γόνιμη διετία, από το 2012 ως το 2014, όπου ξεκίνησε την ειδικότητα στην Παθολογία στο Αττικόν και σε νοσηλευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής.

Συγκεκριμένα, εργάστηκε στην Καρδιολογική Κλινική του Βασιλικού Νοσοκομείου της επαρχίας του Σάσεξ (Royal Sussex County Hospital), στο τμήμα Γηριατρικής του νοσοκομείου Croydon Health Services, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2013 μέχρι και τον Αύγουστο του 2014 ήταν επιστημονικός συνεργάτης στο νοσοκομείο Queen Mary του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Ενηλίκων στο νοσοκομείο Barts and The London.